vrijdag 3 augustus 2012

Zonnestraal

Zondag - onder een prachtige veranderlijke halfbewolkte hemel - ging ik samen met Nanda fotograferen op Landgoed Zonnestraal bij Hilversum. Het gebouw, dat in 1928 werd gebouwd als sanatorium, geldt als het eerste voorbeeld van betonskeletbouw en wordt gekarakteriseerd door de enorme lichtheid van de constructie en beleving, bedoeld om zoveel mogelijk licht toe te laten tot heil van de tbc-patiënten.

Als fotograaf moet je daar wat mee - met die focus op licht. Dus experimenteerden we zowel met infrarood fotografie als met meervoudige belichting. Bij het laatste wordt hetzelfde bestand twee keer (of meer keer) belicht in de camera, waarbij twee of meer beelden in het bestand over elkaar hen worden opgenomen. Quasi als het opnieuw belichten van een film als je vergeten bent door te draaien. Het zijn nog experimenten, en het vergt nogal wat van je regie- en voorstellingsvermogen, maar daar ga ik zeker mee door.

Neem deze foto van de zichtas op het hoofdgebouw. Twee opnames, met eerst de focus op de (helaas) uitgebloeide raket op de voorgrond, de tweede met focus op het gebouw. Het resultaat vergde enige nabewerking - vooral het ophelderen om het geheel nog lichter te maken - maar het resultaat is een magische lichtheid, het idee van 'dáár vind ik genezing'.


Maar ook Nanda moest eraan geloven. Ik nam twee foto's en deze is vanwege de vlakverdeling en de zachte tinten uiteindelijk het mooist. Let ook op de subtiele lucht in het glas. Haar glimlach voorkomt dat het beeld een gevoel geeft van gevangenschap en suggereert eerder genezing.

Geen opmerkingen: