donderdag 10 juli 2014

Lightroom - van binnen en buiten

Diegenen die regelmatig mijn blog lezen weten al dat ik sinds enkele maanden vanuit het opgegeven Nikon Capture NX2 mijn toevlucht gezocht heb bij Adobe Lightroom. Sindsdien ben ik hard aan het leren, en niet alleen om de Lightroom bewerkingsmodule van binnen en van buiten te leren kennen. Lightroom biedt nog zoveel meer dan ik gewend was, zoals een uitstekende catalogus om mijn foto’s te ordenen, en diverse publicatietools. Het pakket is dermate rijk dat je niet toekomt met zomaar een beetje intuïtief rond rommelen. Een gestructureerde manier van verkennen en leren is geboden.

Als voorschot op en ter illustratie van 'van binnen en buiten', een foto geschoten in het Hospital de la Santa Creu i Sant Pau in Barcelona - eerlijkheidshalve deels ook bewerkt in NIK HDR Efex Pro.


Je kunt natuurlijk op cursus gaan, maar daar ben ik als eerste kennismaking niet zo voor. Meestal ligt het tempo tamelijk laag en staat de formule je niet toe de les even te onderbreken en met je eigen foto’s aan de slag te gaan. Tegen de tijd dat je daartoe gelegenheid hebt ben je vaak de helft alweer vergeten. Met andere woorden: het rendement ligt nogal laag. Cursussen zijn prima als je al de basics in de vingers hebt en je doelgericht specifieke vaardigheden wil verdiepen – denk ik.

Ik ben in principe meer iemand van boeken lezen – dacht ik. Dus ik heb in eerste instantie twee boeken aangeschaft. Om te beginnen Adobe's eigen “Adobe Photoshop Lightroom 5 – Classroom in a book”. Eerlijk gezegd teleurstellend en geen aanrader. Helaas leest dit boek toch vooral als een manual die je langs de diverse opties, views en tools voert, maar nergens echt de diepte in gaat, geen antwoord geeft op de vraag hoe en waarom je iets zou doen. Ik kwam er niet doorheen. Anders is het boek “Lightroom Ontmaskerd” van Piet van den Eynde. Dat is nu eens een prettig leesbaar boek, dat hoewel uitgaand van de Engelse menu's (wat zeker een voordeel is) in klip en klaar Nederlands de verschillende modules doorloopt, maar daarbij ook nog eens allerlei handige tips vertelt, deels aan de hand van ‘cases’. Misschien wel het beste boek voor de Nederlandse gebruiker.

Een derde manier is het volgen van video-lessen. Op internet wemelt het van die video's en er zit best wat bruikbaars bij. Het handige is dat je ze vanaf je werk-pc kunt volgen en op elk moment de video kunt pauzeren en switchen naar Lightroom om het geleerde in de praktijk te brengen. Echter, veel video’s blijven steken bij een generieke bespreking van bijvoorbeeld de complete Develop module. Met andere woorden: je zult heel wat bijeen moeten sprokkelen om een compleet overzicht te krijgen.

Wat een verademing is dan de videoreeks van Laura Shoe. Sinds een kleine week werk ik de complete serie “LR5 Fundamentals and Beyond” af (bij elkaar 61 lessen, samen 12,5 uur) – en dan heb ik ook nog “LR5 Producing Great Output” aangeschaft (ook nog eens 57 video’s, ruim 12 uur), dus nog heel wat te gaan, maar dit is echt geweldig. Laura gaat werkelijk alle aspecten van het programma af, in een rustig tempo, in duidelijk Engels met een prettige stem en op een bijzonder logische en praktische manier. Elke les, 10-20 minuten, levert je onmiddellijk rendement op. Vandaag heb ik bijvoorbeeld het metadata management onder handen genomen, het omgaan met 'keywords' voor het ordenen en terugvinden van je foto's in de catalogus - en meteen toegepast. Dat ziet er nu behoorlijk op orde uit - en ik heb meteen alweer een idee voor een nieuwe blog (en een eigen leermoment), maar daarover later. Afgelopen weekend gaf ze extra korting op de serie, waardoor deze bibliotheek aan video’s maar net iets meer dan €50 kostte – echt meer dan het geld waard.

Natuurlijk komt het uiteindelijk aan op het (her)ontwikkelen van je eigen stijl, het dienstbaar maken van de mogelijkheden van het pakket aan je eigen creatieve ideeën, maar daarvoor moet je echt eerst die mogelijkheden leren kennen alvorens je ze je eigen kunt maken. Deze video’s zijn daarvoor de perfecte basis. Dus wie de Shoe past, trekke hem aan!

3 opmerkingen:

Aideon Webdesign zei

Prima tips! Ik heb zelf ook Lightroom 5. Die video-reeks lijkt me helemaal top. Heb je een online abonnement (Creative Cloud) voor Lightroom, of gebruik je het stand alone op jet PC?

Gerphil Kerkhof zei

Ik heb een eigen licentie op mijn PC. Ik ben een beetje huiverig om hiervoor afhankelijk te zijn van een abonnement, maar misschien ben ik gewoon ouderwets.

Christhilde Klein zei

Hi Gerphil, Het is erg leuk om je manier van aanpak te lezen. Dit is eigenlijk de manier zoals ik ook te werk ga, lezen en nog eens lezen. Heb hetzelfde boek en kan je voorkeur alleen maar steunen. Afgelopen week ook wat video's van Laura bestudeerd. Nog dank voor de tip. Inmiddels heb ik een plug aangeschaft om het transporteren van web presentaties naar Wordpress vloeiender ta laten verlopen. Ben hier gisteren mee begonnen. Zodra ik eruit ben laat ik je het weten.